Студенти у студентским домовима и ученици у школама широм Србије обележили су данас 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић-Мијатовић је заједно са директором Студентског центра „Београд“ Гораном Минићем и ректором Универзитета у Београду проф. др Владаном Ђокићем обишла два студентска дома „Слободан Пенезић – Крцун“ и „Рифат Бурџевић“.

Са руководиоцима ове установе разговарала је о важности истицања националних симбола и начину на који би студенти могли да наставе да гаје нашу вишевековну традицију.

Како је речено, симболичним истицањем застава на сваком прозору појединачно, студенти су послали јасну поруку у свет и обележили овако важан  празник за нашу земљу.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке Влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

https://prosveta.gov.rs/vesti/u-obrazovnim-ustanovama-i-studentskim-domovima-obelezen-dan-srpskog-jedinstva-slobode-i-nacionalne-zastave/