„Реци ми и ја ћу заборавити.

Покажи ми и можда ћу запамтити.

Укључи ме и ја ћу разумети,

Одмакни се и ја ћу деловати.“

                                Стара кинеска изрека

Животну средину чини свет природе (биљке, животиње, земљиште, ваздух и вода), које је човек сам изградио користећи технику, технологију и науку да би створио окружење које одговара његовим потребама. Животна средина или човекова околина представља све оно што нас окружује, односно све оно са чиме је директно или индиректно повезана човекова животна и производна активност.

Природна добра планете Земље састоје се од биљака, жиивотиња, воде, вазддуха и људи. Све што чиинимо утиче на свет у коме живимо. Имамо моћ да стварамо и уништавамо. Зато би требало да научимо децу да чувају, стварају, брину о животној средини али и да је поштују!

Један од најбољих начина да деца науче о животној средини јесте да је доживе и искусе. Деца могу много да науче о природи ако је виде и ако су део ње. Они уче на примерима, зато им својом бригом о животној средини, ставовима и понашањем помозимо да на правилан начин реагују на свет око себе.

Ученици од 1. до 4. разреда у продуженом боравку ОШ „Милена Павловић Барили“ су  идеју украшавања засађеног  дрвета на креативан начин спровели у дело порукама како да заштитимо животну средину у току Дечије недеље. 

Укључимо их у спољашни свет!