Последње среде у месецу фебруару ( 23. фебруара 2022. године), у школи је  обележен  дан ружичастих мајица. То је била прилика да се скрене пажња на проблем, узроке и последице ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА у нашим школама.

Ученици су са својим одељењским старешианма   током целе недеље на часовима одељењске заједнице гледали  припремљени видео материјал са кратким порукама о томе која је разлика између сукоба, насиља и злостављања и калико је важно  да се насиље и злостављање заустави конструктивним решавањем сукоба који се свакодневно дешавају међу вршњацима,  обзиром да су сукоби неминовни услед разичитих вредносних ставова, жеља и потреба. Због тога је важно да се са ученицима у ситуацијама сукоба и насиља користе технике медијације . 

У сарадњи одељењских старешина и педагошко-психолошке службе наше школе,   ученици имају прилике да кроз припрмљене наставне материјале и презентације на теме  конфликата, другарства и вршњачких односа, школских правила, права, обавеза  и одговорности уче и стичу вештине потребне за ненасилно решавање сукоба. 

  • Припрмељеним видео материјалом као и интерактивним разговорима са ученицима послата је порука да се насиље лако може спречити  вршњачким дружењима у којима се поштује свачија личност , част и углед. 

Ученици су позвани да:

  • не ћуте о насиљу којег виде или којем си изложени; 
  • пријаве насиље;
  • пријава није тужакање – то је СПАС за жртву!
  • Насилници рачунају да их нико неће пријавити – открити.
  • ЗАТО РЕАГУЈ УВЕК!
  • БИЂЕШ ПРАВИ ХЕРОЈ!  

Вршњачки тим млађих разреда обележио је Дан занимљивим игрицама које развијају заједништво и другарске односе, а у холу школе је изложен плакат са  порукама како се борити против насиља: добротом, лепим речима, другарством, игром, смехом, поштовањем,  уважавањем, саосећајношћу…  БУДИ ДРУГ- БУДИ ДРУГАРИЦА! 

Станка Жица , педагог