Digitalno nasilje- prevencija i reagovanje

digitalnoNasilje2

O školi

Објављено четвртак, 01 септембар 2016
Аутор PD-SU

skupstina grada

Skupština grada Beograda, na sednici održanoj 12. aprila 2012. godine donela je odluku o osnivanju osnovne škole "Milena Pavlović Barili" u naselju Višnjička banja, opština Palilula. Osnovnu školu "Milena Pavlović Barili" trenutno pohađa 970 učenika koji su raspoređeni u 37 odeljenja. Jedna je od retkih škola u regionu koja je u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom.

Nastava u našoj školi je počela 3. septembra 2012. godine i trenutno je pohađa četvrta generacija učenika.

Škola je dobila ime po poznatoj umetnici Mileni Pavlović Barili.

Foto galerija: Škola

Опширније: O školi

Milena Pavlović Barili

Објављено четвртак, 11 фебруар 2016
Аутор PD-SU

MilenaMilena Pavlović Barili (5. novembar. 1909. Požarevac — 6. mart. 1945. Njujork) je bila srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.

Na svom umetničkom putu Milena Pavlović - Barili studira slikarstvo u Beogradu (1922-1926) i Minhenu (1926-1928), a uzor joj postaje slikar De Kirilo (po ugledu na njega delovi platna ostaju nenaslikani). U Beogradu izlaže 1928. Slikarski simboli su joj između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, veliki, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice, a kasnije u njenom trećem, prelaznom periodu i simboli diskretnog nadrealizma.Godine 1930. napušta Jugoslaviju i narednu deceniju provodi u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom.(Žan Kokto, Andre Breton).Tada ulazi u novu, prerafaelitsku, u stvari romantičarsku školu, okrenuta više prošlosti nego sadašnjosti, te postaje predstavnik nadrealističkog ili metafizučkog romantizma.U Londonu izlaže 1931,a u Parizu i Rimu 1932.Avgusta 1939.odlazi za Njujork, gde je živela do svoje iznenadne i prerane smrti 1945. U SAD je pored slikarstva radila i na komercijalnom dizajnu za modne žurnale.

Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnogo platna su joj u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

Na Mileninim slikama se u glavnom pojavljuje jedno lice, „lice same umetnice“, ovalnog, mirnog i po malo misterioznom izraza. Milena je bila lepa a njene slike su ličile na nju.

Опширније: Milena Pavlović Barili

Izgled škole

Škola
glavni ulaz
Škola
južna strana
Škola
sporedni ulaz
Škola
tartan staza za trčanje